Träning på gym har vuxit explosionsartat de senaste åren. Fler personer än någonsin är medlemmar på gym. Antalet motionstävlingar ökar, deltagarna är rekordmånga och tävlingar och lopp blir snabbt fulltecknade. En fråga är om vi tränar bara för att må bra eller finns det även andra drivkrafter? För många är gemenskapen lika viktig som träningen.
- Våra seniorer lär snabbt känna varandra och kommer hit några gånger i veckan. Det har blivit en fast punkt för dem, ett vuxendagis. De pratar och fikar gärna efter sina träningspass. På så sätt känner vi att vi kan förlänga seniorernas aktiva liv genom rätt träning och ett socialt liv, säger Birgitta Steenhouwer, Mälarö Träningsverk.
Genom att kombinera träning med ett socialt liv på gymmet får seniorer en möjlighet att hålla sig aktiva både fysiskt och mentalt. Att umgås med andra och skratta tillsammans är lika viktigt för hälsan som själva träningen. Många av de seniorer jag möter här, säger att gymmet har blivit en viktig del av deras vardag och att de mår bättre, både fysiskt och mentalt, av att träna regelbundet och umgås med likasinnade.
Janne, 87 år, tränar två gånger i veckan. Efter träningen fikar han tillsammans med sina träningskompisar en stund och småpratar. Forskning har visat att socialt umgänge i kombination med träning handlar om att känna meningsfullhet i tillvaron framförallt för seniorer.
Seniorer behöver träna oftare än tidigare. Träningen innebär ökad styrka, bättre rörlighet, minskad risk för fall och minskad ensamhet. Forskning har dessutom visat att träning ger förbättrad hjärt-kärlfunktion och lungkapacitet, ökad muskelstyrka och uthållighet, ökad bentäthet, förbättrad balans och rörlighet. Men varför tränar vi inte mer än vi gör? Kan det bero på tidsbrist och prioriteringar eller skulle vi välja gymmet oftare om vi dessutom har ett socialt umgänge där? För alla vi vet att vi mår bättre av att träna regelbundete.
Att träna sina muskler, balansen och rörligheten är naturligtvis viktigt för alla och kanske framförallt för oss seniorer. Malin Lindbom – operativ chef på Mälarö Träningsverk - ger ett exempel på en kvinna som började styrketräna när hennes läkare meddelade henne att hon var benskör. Han rådde henne att snarast börja styrketräna regelbundet. Hon satte genast igång och förstod allvaret i läkarens råd. När hon träffade sin läkare igen efter en tid hade hennes benskörhet försvunnit, tack vare styrketräningen. En annan kund medicinerades för sina hjärtproblem när han började träna. Efter en tid med regelbunden träning kunde han lägga undan sina mediciner. Andra seniorer vill bli av med sin värk i kroppen och lyckas med hjälp av rätt träning.
Publicerad i samarbete med superseniorerna.se
För mer information kontakta Inger Söderholm, Superseniorerna, inger@ismk.se