Socker lika beroende framkallat som heroin!
28/5, 2009 kl. 23:23Studier på råttor visar tydligt att socker är lika beroendeframkallande som heroin. Forskare vid Princeton University har vetenskapligt dokumenterat hur socker påverkar hjärnans funktioner på råttor på samma sätt som kokain och heroin.
Råttorna arbetade hårdare för att få tillgång till socker igen och de konsumerade mer än tidigare när de väl fick tillgång till det igen. Deras begär efter socker hade ökat och dom uppvisade ett återfallsbeteende.
Råttorna drack också mer alkohol än normalt efter att deras sockerkonsumtion varit stoppad, vilket visar att missbruksbeteendet skapar förändringar i hjärnans funktion. Sockerbegäret öppnade upp för nya missbruksvägar såsom ett ökat alkoholintag.
Professor Hoebels studie visar att råttor som äter stora mängder socker får liknande neurokemiska förändringar i hjärnan som vid bruk av kokain, morfin, amfetamin och nikotin.
- Hos vissa orsakar sockerberoende långsiktiga effekter i hjärnan och ökar benägenhet att ta andra droger som till exempel alkohol, säger Hoebel.
Hoebel och hans team har också funnit att signalsubstansen dopamin utsöndras i hjärnan när råttorna fick dricka en sockerlösning. Signalsubstansen ger en kick i form av en känsla av välbehag och glädje, vilket ökar motivationen för drogen eller beteendet, i det här fallet socker, och genom upprepat intag eller upprepat beteende skapas ett beroende.
Dessa dopamin och opioida signalsubstanser är inblandade i hjärnans belöningssystem. Forskarna såg förändringar i hjärnan hos råttorna liknande de hos kokain- och heroinberoende.
När forskarna tog bort råttornas socker sjönk dopaminnivåerna och de blev oroliga, ångestfyllda och tillbakadragna, vilket kan liknas vid abstinens.
Forskarna hoppas att forskningen så småningom kan få positiva konsekvenser för behandling av och ökad förståelse för behandling av ätstörningar såsom bulimi och hetsätning.
Källa sund.nu
Denna artikel är publicerad på SuperSeniorerna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!