Politiker på besök hos välfärdsföretagare
6/6, 2010 kl. 19:58Många politiker tog chansen att titta närmare på Carema Cares äldreboende på Stigslund när Svenskt Näringsliv bjöd in till företagsbesök.
Regiondirektör Margaretha Eriksson visade runt och ledde diskussionerna.
- Ett jättebra initiativ, alla politiker borde ut oftare för att se vad företagen gör, sa Inger Källgren Sawela, oppositionsråd i Gävle kommun.
- Det finns inget ideologiskt motstånd gentemot privata aktörer inom välfärden. Vare sig hos mig eller mitt parti. Gävle kommer i höst att ha cirka 50% av omsorgen i privat regi vilket också stämmer ganska väl överens med snittet i Sverige, sa Roger Persson.
- Att komma ut på besök såhär är både nyttigt och intressant, fortsatte han.
Politikerna togs vid besöket emot av Carema Cares regiondirektör, Margaretha Eriksson. Hon har varit med i en privata omsorgsbranschen sedan den gjorde entré i Gävle i slutet av 1990-talet. Då jobbade hon på ett annat privat företag och protesterna var många.
- Rubrikerna i tidningarna frågade hur politikerna kunde lägga ut äldreomsorg på entreprenad. När jag kom till jobbet stod ”paparazzi-fotograferna” utanför, berättade Margaretha Eriksson, hälsade politikerna välkomna till besöket.
Idag ser verkligheten annorlunda ut. Den politiska majoriteten är överens om att släppa vissa delar av omsorgen till privata aktörer och förutom de två äldreboenden Carema Care driver i Gävle vann man i höstas också upphandlingen om hemtjänsten i centrala Gävle.
- Visst måste vi ofta ha ett lägre pris i vårt anbud för att vinna, men utvecklingen går ändå mot att man mer ser till kvalitet än pris, sa Margaretha Eriksson.
- Men fortfarande finns kommuner där man enbart ser till priset, Uppsala är ett exempel. Att alltid vinna de upphandlingar som är lägst skadar de privata företagen men också kommunerna. När man jobbar med människor måste det vara kvaliteten som kommer först. Där ska man konkurrera, fortsatte hon.
Carema Care är ett stort företag med cirka 10 000 medarbetare runtom i Sverige. Som regiondirektör för hela norra Sverige har Margaretha en god insyn i samarbetet med de kommuner där man verkar. Och hon framhöll för politikerna som besökte Stigslund att Gävle sköter sig mer än godkänt.
- Vi vill samarbeta med kommunen för det kommer de boende till del. Vi kan vara konkurrenter under en upphandling men när den är vunnen är vi samarbetspartners. Självklart ska vi delge varandra våra koncept, vårt kvalitetsarbete och våra uppföljningar – lära av varandra. Och så gör vi i Gävle, sa Margaretha Eriksson.
- Allt handlar egentligen om öppenhet. Att öppna dörrarna och visa vad man gör, för kommunen, för politikerna, media, invånarna, anhöriga…det är inga hemligheter vi håller på med. Vi är dessutom vana att bli väldigt hårt granskade vid kommunens tillsyn. Håller vi inte – i princip – en högre kvalitet än deras boenden riskerar vi att tappa uppdraget i nästa upphandling, fortsatte hon.
Carema Care jobbar mycket med medarbetaransvar och insyn. Alla anställda jobbar under en egen delbudget och har full koll på vad saker och ting kostar.
- Vi pratar oerhört ofta om det. Vad kan vi ge för de pengar vi har från kommunen att röra oss med. Jag brukar alltid säga att om vi har 100 kronor kan vi inte handla för 200 kronor, och medarbetarna är väldigt fiffiga. De kommer med många bra lösningar på hur vi kan göra och vad vi kan göra, berättade Margaretha Eriksson vidare.
Roland Ericsson, oppostitionsråd för centerpartiet i Gävle kommun var nöjd med det han hörde.
- Att vara kreativa i sina idéer och förslag, att jobba med ett nytt tänk, det är hela styrkan i verksamheten. Och det måste vara själva meningen med att lägga ut ansvaret på ett privat företag, sa han och fick medhåll.
- Den kommunala verksamheten är så stor. Medarbetarna har ingen insyn i ekonomin och har ingen aning om vad saker och ting kostar. Då vet man heller inte värdet, sa Inger Källgren Sawela, oppostitionsråd för moderaterna i Gävle kommun.
En av de idéer som kommer från Carema Care är Margarethas eget skötebarn, Brynäsmodellen. Den innebär att brukarna vid äldreboendet på Brynäs automatiskt är knutna till närmaste hälsocentral och att läkarna där gör storronder vid boendet.
- Det här arbetssättet skapar stortrygghet för brukare och deras anhöriga. Modellen är så tydlig i sin process och enkel att följa upp, sa Margaretha Eriksson.
- Och nu har ett kommunalt boende tagit efter den här modellen, det är väl utveckling om något, sa Inger Källgren Sawela.
Trots att utvecklingen går mot fler och fler privata aktörer inom välfärden finns ännu många som är tveksamma till idén. Såväl politikerna som Carema Care bekräftade under företagarbesöket att de möter detta i sin vardag.
- Människor tro ibland att vi privata företag kan härja fritt, trots att vi styrs av samma lagar och har samma ekonomi som de kommunala boendena, sa Margaretha Eriksson.
- Plånboken styr! Det hör vi hela tiden när det handlar om de privata välfärdsföretagen, sa Inger Källgren Sawela.
- Och vi hör det högt upp i leden i vår egen kommun. Dessutom träffar jag människor som frågar vad det kostar att bo på ett privat äldreboende, så bristfälliga är människors kunskaper, fortsatte hon.
Riitta-Liisa Björk, oppositionsråd för moderaterna i Sandvikens kommun fortsatte:
- Utvecklingen mot fler privata företag är något nytt som ännu spirar. Och människor reagerar olika. En del tycker det är spännande, andra ser något främmande, så är det med alla förändringar. I vårt parti säger vi aldrig privatiseringar, vi pratar istället om kvalitetens betydelse, oavsett vem som utför jobbet.
Denna artikel är publicerad på SuperSeniorerna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!