PNI-T metoden - förebygger och behandlar stressrelaterade sjukdomar.
20/2, 2008 kl. 23:59Roger Kangas är kroppspsykoterapeut och arbetar med ledarskap och relationsutveckling, kopplat till hälsa. 1995 påbörjade han, tillsammans med bl.a. Dr B. Brunes, arbetet med att utveckla en kursverksamhet för MS-diagnostiserade. Metoden som används kallas för PNI-T (psyko, neuro, immuno- toxikologi), vilken idag utvecklats till en metod som förebygger och behandlar stressrelaterade sjukdomar. I mars kommer han till Gävle.
Hur fungerar metoden?
Vår utgångspunkt är att biokemin i hjärnan inte fungerar optimalt. Genom att äta specifika mediciner, kosttillskott, mineraler, vitaminer och förstås olika sorters föda, och genom att arbeta terapeutiskt med känslolivet kan vi stödja och balansera biokemin i hjärnan.
När vi t.ex uttrycker våra känslor så påverkas biokemin i hjärnan: Bl.a. ökar produktionen av våra signalsubstanser. Om vi i stället håller inne med eller förtränger våra känslor lägger vi locket på vår produktion av signalsubstanser och kan få fysiska och mentala symptom.
Viktiga verktyg är ökad kunskap om varje signalsubstans specifika funktion, till vilka känslor de är kopplade, samt vilka fysiska symptom som kan uppträda när det produceras för lite av en viss substans. Viktiga är också de olika teknikerna vi använder oss av, som påverkar produktionen av signalsubstanser, t.ex. dynamiska meditationstekniker och olika kroppspsykoterapeutiska övningar.
Kan du ge några exempel?
Ta exempelvis en person som alltid är onormalt trött och behöver sova 12-16 timmar per dygn, men gör ingenting åt sin livssituation eftersom han/hon inte förstår ovan nämnda samband. När personen börjar förstå att han/hon under många år stressat och arbetat alldeles för mycket, vilket resulterat i en brist på bland annat noradrenalin i hjärnan, kan han/hon åtgärda bristen på denna substans.
Ett annat exempel kan vara att jag börjar tappa minnet och känner mig trög i tanken. Om jag då kopplar ihop detta med PNI-T metoden så förstår jag att jag har en brist på acetylkolin och kan åtgärda detta med ex kosttillskott och specifika kroppspsykoterapeutiska övningar.
Många människor som genomgått våra kurser har gjort drastiska förändringar i sina liv, sagt upp sig, tagit tag i eller brutit med dåliga relationer. Dessa stora förändringar har föregåtts av insikter som individerna fått under kroppspsykoterapin.
Har du fler exempel på hur man kan förändra personligheten?
Alla människor är psykosomatiska organismer, kropp & själ-enheter, som styrs av biokemi. Har jag ett visst beteende, t.ex. ett våldsamt sådant har jag förmodligen för lite serotonin i hjärnan, om jag då varje dag äter flera kilo bananer och mörk choklad eller, vilket är mer praktiskt, kosttillskott får jag ett tillskott av tryptofan som omvandlas till serotonin vilket gör att mitt beteende kan ändras från våldsamt till lugnt.
Du och din kollega kommer ju till Gävle den 31 mars. Kan du säga lite mer om av vad din föreläsningar handlar om?
Mina föreläsningar handlar om:
• Hur vårt psyke, dvs. våra känslor och tankar påverkar vårt liv och vår hälsa.
• Hur kan livet (läs signalsubstanserna) börja flöda i oss och vad är det som stoppar oss från att leva livet fullt ut?
• Hur det är möjligt att i kroppen känna av och känna igen signalsubstanserna.
Flödet av livsviktiga substanser i hjärnan är en förutsättning för att kunna leva livet fullt ut, så som jag vill. Jag pratar om giftiga relationer på jobbet och/eller privat, kriser och traumatiska händelser och bjuder också på enkla övningar för att åhörarna verkligen skall känna och få en upplevelse i kroppen. Jag pratar också om känslors egentliga funktion, vilka känslor som är av vikt och värde för vårt nervsystem och tvärtom, vilka känslor som kan fördärva hela biokemin i hjärnan.
För dig som vill veta mer om PNI-T metoden finns chansen den 31 mars då Roger Kangas och Dr. Karin Edberg Andersson kommer till Gävle och håller ett seminarium i detta ämne.
För mer information, kontakta Marknadsskaparna (www.mskaparna.se).
Annika Wiberg
Denna artikel är publicerad på SuperSeniorerna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!