Nibu Borr – företaget som går på djupet
25/2, 2010 kl. 07:50Sverige har i århundraden haft nytta av de rikedomar som finns i backen. Järn- och kopparmalm finansierade statsapparaten nästan ända in i våra dagar. Fortfarande borrar vi i backen men numer mest för att hitta dricksvatten eller bergvärme. Ett av de mest välrenommerade företagen i ”borrsvängen” är Nibu Borr i Gävle, som arbetar över hela landet med olika borrningsuppdrag för såväl små och stora företag samt även privatpersoner.
När företaget startade handlade det om att borra efter vatten, men 1985 började man också borra så kallade energibrunnar för värmepumpar, ”bergvärme”. Värmepumpstekniken har gått framåt vilket gör att de nya systemen är pålitliga och driftsäkra. Nibu Borr utför också andra typer av borrningsuppdrag för grundförstärkningar och förankringar, injektering mm. Diamantborrning är företagets specialitet. När Essingebron i Stockholm blev skadad i samband med att den blev påkörd av ett fartyg fick Nibu Borr i uppdrag att förstärka bron.
Sture Hillblom och hans kompanjon Tommy Israelsson har svårt att plocka ut något projekt som sticker ut och är annorlunda. Men självklart är man stolt över vad man åstadkommit, blan annat: förstärkning av kanalmuren vid Älvkarleby kraftstation (som var i drift hela tiden), förstärkning av husstommen så att Filmstaden i Stockholm kunde byggas ovanpå taket på en byggnad i centrala Stockholm, förstärkning av grunden så att hotell Reisen inte skulle rasa ner i Strömmen mm. Uppdrag som andra tackat nej till.
- Ju besvärligare och mer komplicerade uppdragen blir, desto större utmaning är det för oss, säger Sture Hillblom. Våra kunder vet att det får hjälp av oss i alla lägen. Finns det inte lämpliga maskiner för ett visst uppdrag så bygger vi speciallösningar.
Miljömedvetandet är stort inom Nibu Borr. Det är viktigt att man hanterar borrningen så skonsamt som möjligt för miljön. Maskiner och hjälpmedel är miljöanpassade och man använder miljöoljor, miljödiesel etc.
Framtiden ser ljus ut eftersom Nibu Borr eftersom många kraftverksdammar behöver förstärkas av säkerhetsskäl. Man har också fått flera uppdrag i Norge och fler är på gång.
- Om utvecklingen fortsätter så här kan det bli aktuellt att anställa ett par personer, säger Sture Hillblom. Maskinkapaciteten har vi redan.
När man anställer personal så sker det alltid via en inledande provanställning. På Nibu Borr uppskattar man människor som kan lite av varje: köra lastbil och maskiner, klara enklare svetsning och reparationer etc. I gengäld erbjuder man en intressant och omväxlande arbetsplats samt frihet under eget ansvar. Nibu Borr har väldigt låg sjukfrånvaro så man har för närvarande ingen särskild reserv vid sjukdom. Men både Sture och Tommy kan hoppa in och jobba ute på fältet.
- Idag arbetar vi med rekryteringsföretag när vi skall anställa personal och det med mycket bra resultat, säger Sture Hillblom.
Branschföreningen FAB arbetar för att det skall finnas bra utbildningar på gymnasienivå för borrningspersonal, helst också med någon form av certifiering som visar kompetensen.
Nibu Borr har uppdrag från alla stora drakar i anläggningsbranschen som Vattenfall, Skanska med flera. När det gäller uppdrag för offentliga organisationer så handlar det naturligtvis om LOU, Lagen om Offentlig Upphandling.
- Jag tycker att LOU fungerar bra så länge som man ställer rätt krav i förfrågningsunderlaget, säger Sture Hillblom. Däremot kan det vara lite si och så med det hos privata företag som ibland bara går på pris.
Sture Hillblom är fullt upptagen med företaget och har inte möjlighet att delta i debatten om LAS eller andra saker som kan vara stötestenar för ett företag.
- Vi har fullt upp med det dagliga arbetet och kan inte lägga ner krut på det, säger Sture Hillblom. Vi försöker i stället anpassa oss efter reglerna och använder rekryteringsföretag och provanställer för att undvika att komma i konflikt med LAS.
Gävle kommun handlägger borrtillstånd för bergvärme och Sture Hillblom är väldigt nöjd med att man får bra service.
Sture Hillblom har också ägnat kvällar och nätter att utveckla ett nytt system för stålpålar. Man sätter helt enkelt borrkronan direkt på pelaren så blir det ett moment i stället för två, först borra och sedan trycka ner pålen. Men Sture Hillblom tänker inte söka patent på metoden.
- Jag tycker det är bättre att alla företag skall kunna använda metoden, som gör arbetet enklare och tystare samtidigt som det blir billigare för uppdragsgivaren säger Sture Hillblom.
Så talar en sann entreprenör!
Denna artikel är publicerad på SuperSeniorerna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!