"Lex Gävleborg" när GestrikeMagasinet griper in
4/2, 2010 kl. 18:33I novembernumret uppmärksammade GestrikeMagasinet att Landstinget Gävleborg 2007 fattade ett principbeslut att de tekniska hjälpmedel en funktionshindrad är i behov av ska betalas av arbetsgivaren. Landstinget Gävleborg blev ensamma om tolkningen att hjälpmedlen är till för assistenternas arbetsmiljö och inte för den funktionshindrade. Det har inneburit problem för privata och kommunala assistansföretag eftersom de haft svårt att ta uppdrag för personer som har stora behov av hjälpmedel. 15-åriga Linnea Källdén och hennes mamma Anna-Lena i Sandviken har länge förgäves kämpat för att få en elrullstol.
- Det är tråkigt att det ska behövas en ”Lex Gävleborg” för att länets funktionshindrade ska få rätt till samma hjälpmedel som funktionshindrade i andra landsting har haft rätt till, säger Anders W Jonsson, Centerpartiet och politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen.
Beslutet är positivt för många funktionshindrade, som har personlig assistans från kommunen, ett privat bolag, ett kooperativ eller som valt att själv vara arbetsgivare.
- Jätteroligt att det börjar hända något, säger Pernilla Hållén, OP-assistans. Beslutet innebär att vi kan ta på oss alla typer av uppdrag och inte behöver tacka nej till dem som har stora behov av hjälpmedel, vilket stärker friheten att välja den assistans man själv föredrar.
Det har ”brunnit” i Pernillas mail-box hela dagen eftersom många hört av sig och gratulerat.
- Det är roligt att känna att man kan få resultat av att kämpa för en viktig sak, säger Pernilla Hållén. Ingen från Landstinget har dock hört av sig.
Pernilla Hållén framhåller Leif Jonsson, A-Assistans i Hudiksvall, som också har arbetat hårt för att få Landstinget Gävleborg att ändra sitt policybeslut.
Trots alla vädjanden från funktionshindrade, kommuner och assistansbolag har socialdemokraterna vägrat ändra de unika Gävleborgsreglerna. Eftersom landstingens skyldighet att erbjuda hjälpmedel regleras av Hälso- och Sjukvårdslagen har den enskilde inte haft någon möjlighet att överklaga beslutet. Det är därför regeringen har känt sig tvingad att klargöra att Gävleborgs egen hemsnickrade tolkning inte är acceptabel. Funktionshindrade med assistans ska, även om de bor i Gävleborg, ha rätt till nödvändiga hjälpmedel.
I vägledningen från Försäkringskassan framgår det tydligt att som arbetshjälpmedel räknas endast enklare arbetstekniska hjälpmedel som exempelvis handskar och förkläden.
- Det är beklämmande att socialdemokraterna i Landstinget Gävleborg ska behöva ett regeringsingripande genom en Lex Gävleborg för att man ska sluta göra livet svårt för länets funktionshindrade, avslutar Anders W Jonsson.
Familjen Källdén i Sandviken är hoppfull att det skall ordna sig med en elrullstol för Linnea.
- Det kändes bra att få beskedet att Landstinget hade fel, säger Anna-Lena Källdén. En elrullstol skulle ge oss helt andra möjligheter att kunna komma ut med Linnea även när det är mycket snö som nu.
Många, både vänner och okända, har kommit fram på stan efter den uppmärksammade artikeln I GestrikeMagasinet.
- Det känns skönt med allt engagemang i den här frågan, säger Anna-Lena Källdén.
Kanske det borde heta ”Lex Linnea” i stället?
Denna artikel är publicerad på SuperSeniorerna via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!